Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

Ρόδι……νες Καλλιέργειες 

Κτήματα: Νέα Επίδαυρος, Κουτσοπόδι Άργους, Ίναχος Άργους
Ποικιλία «Ερμιόνης» : ελληνική ποικιλία, ρόδι μεγάλο σε μέγεθος, αφράτο, ζουμερό, γλυκό με ρουμπινένιους καρπούς πλούσιο σε βιταμίνες A.C,E, σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, σε αντιοξειδωτικά συστατικά.
Χρώμα: Λευκοκίτρινο
Συγκομιδή : Νοέμβριος
Χαρακτηριστικά : Η Ροδιά είναι μια νέα δυναμική καλλιέργεια. Το δένδρο χρειάζεται τακτικό πότισμα κι η καλλιέργειά του ιδιαίτερη φροντίδα. Δένδρο φυλλοβόλο, που σε ελεύθερη ανάπτυξη γίνεται θάμνος, ευδοκιμεί σε κλίματα ήπια και εδάφη με καλή αποστράγγιση. Το δέντρο φτάνει σε ύψος 2-5 m, είναι μερικώς αγκαθωτό και δεν αντέχει σε μεγάλο ψύχος. Ο καρπός της είναι το ρόδι και ο χυμός του ροδιού αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα του βάρους του.
Οι καρποί της ωριμάζουν το Φθινόπωρο και συλλέγονται πριν αρχίσουν οι βροχές. Η ροδιά είναι δέντρο ανθεκτικό που σπάνια προσβάλλεται από παράσιτα (εκτός από μελίγκρα). Το σκάσιμο του καρπού (φλοιού) της παρατηρείται όταν φυτεύεται σε τόπους που δεν ποτίζονται τα δέντρα ή όταν ύστερα από μεγάλη ξηρασία, ακολουθήσει βροχή ή και δυνατό πότισμα. Το δέντρο ανθίζει και καρποφορεί από τον τέταρτο χρόνο της ηλικίας του, φτάνει σε μέγιστη παραγωγή το 7ο-8ο έτος και ζει έως 30 χρόνια. Τέλος, η Ροδιά αντέχει ακόμη και στο πότισμα με υφάλμυρο νερό ενώ τα ποτίσματα θα πρέπει να είναι τακτικά για να μην έχουμε σκασίματα.

Πορτοκάλι

Κτήματα : Ίναχος Άργους
Ποικιλία Lane – Late : Ο καρπός είναι μεγάλος και είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C. Το σαρκώδες τμήμα του καρπού έχει ποιοτική υφή και ωραία γεύση.
Ποικιλία Merlin : Πολύ παραγωγικά δένδρα, με ποιοτικά και γλυκά σε γεύση πορτοκάλια, μεγάλου μεγέθους πλούσια σε βιταμίνη C.
Χρώμα : Πορτοκαλί
Συγκομιδή : Έχει μεγάλο χρονικό περιθώριο συγκομιδής από Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο χωρίς να υπάρξει πτώση καρπών.
Συγκομιδή : Αρχές Νοέμβρη. Οι καρποί έχουν μεγάλη αντοχή πάνω στα δένδρα και μπορούν να παραμείνουν μέχρι και το Μάρτιο.
Χαρακτηριστικά : Η πορτοκαλιά ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη, αμμοαργιλλώδη ή αργιλλοαμμώδη, γόνιμα, βαθιά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Για να μας δώσει πλούσια παραγωγή, η πορτοκαλιά χρειάζεται απαραίτητα ήπιες δροσερές συνθήκες, χωρίς πολύ υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες ή απότομες μεταβολές. Η πορτοκαλιά προτιμά ηλιόλουστες και θερμές περιοχές για να ευδοκιμήσει και να δώσει ποιοτικούς καρπούς. Οι δυνατοί άνεμοι, ειδικά οι ψυχροί βοριάδες, το χαλάζι και το χιόνι προκαλούν μείωση της βλάστησης και της παραγωγής, καθώς και υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών της πορτοκαλιάς.

Μανταρίνι

Κτήματα : Ίναχος Άργους 
Ποικιλία Νόβα : Καρπός μεσαίου μεγέθους πρακτικά άσπερμος, με λείο φλοιό, ιδιαίτερα εύγευστος, χυμώδης πλούσιος σε βιταμίνη C.
Χρώμα : Πορτοκαλοκόκκινο.
Συγκομιδή : Δεκέμβριος έως Ιανουάριος
Χαρακτηριστικά : Το δέντρο είναι μέτριας ανάπτυξης, με βαθυπράσινο πυκνό φύλλωμα, με κόμη όμορφου, συμμετρικού σχήματος. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και θερμές περιοχές. Προτιμά έδαφος ελαφρύ, βαθύ, γόνιμο και με καλή στράγγιση. Απαιτεί πολλά πλούσια καλοκαιρινά ποτίσματα και να λιπαίνεται με πολλές μικρές δόσεις λιπασμάτων. Φροντίζουμε να κλαδεύεται ελαφρά στις αρχές της άνοιξης.

Λεμονιά

Κτήματα : Κατσικάνια Άργους 
Ποικιλία Interdonato : Καρπός με λίγα σπέρματα, κυλινδρικός, λείος και πλούσιος σε χυμό και βιταμίνη C.
Χρώμα : Κίτρινο
Συγκομιδή : Τέλος Αυγούστου
Χαρακτηριστικά : Η λεμονιά αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 5-6 μέτρα, συνήθως βέβαια τη διατηρούμε πιο χαμηλά για δική μας ευκολία. Τα φύλλα της λεμονιάς έχουν γυαλιστερό πράσινο χρώμα και όταν τα τρίψουμε αναδίδουν το χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού. Τα πανέμορφα άνθη της, οι αρωματικοί λεμονανθοί, έχουν άσπρο χρώμα εξωτερικά και λίγο μωβ εσωτερικά, αναδίδουν ένα πολύ γλυκό άρωμα.
Η λεμονιά χρειάζεται δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, για να ευδοκιμήσει. Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός εμφανίζει μειωμένη παραγωγή και καχεκτικότητα. Οι ψυχροί άνεμοι κατά το χειμώνα μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στις λεμονιές, και περισσότερο στα νεαρά δενδρύλλια. Επίσης, οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, που συνοδεύονται από χαμηλά ποσοστά υγρασίας, πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα στα φύλλα και τους καρπούς.
Σχετικά με το έδαφος, η λεμονιά ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη, με καλή αποστράγγιση, χαμηλή αλατότητα και χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. H λεμονιά θέλει τακτικά ποτίσματα για να διατηρεί εδαφική υγρασία. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου απαιτείται πότισμα τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, ενώ κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού χρειάζεται 2-3 ποτίσματα τη βδομάδα. Η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από την ηλικία των δέντρων, τις θερμοκρασίες που επικρατούν καθώς και τον τύπο του εδάφους.

grandefructus-logo-01_faded